Design og layout

Sidst opdateret
26. februar 2005

 

Layout og design af websider

I det følgende vil jeg prøve at give et par gode råd om layout og design af websider. Der er tale om nogle meget elementære tips, men som dog kan give dine web-sider lige det ekstra som gør dem flottere og mere funktionelle.  
 

Anvend tabeller Der er (næsten) ingen vej uden om. Du skal anvende tabeller til at designe layout / strukturen på din webside. Hermed mener jeg placering af tekstblokke,  billeder/ grafik margener etc. på siderne. 
En webside kan i den mest enkle form være opbygget over en tabel som vist på denne side. 

Når jeg siger 'næsten' ingen vej udenom tabeller, er det fordi der er en anden måde, nemlig med CSS og Position. Det er dog (endnu) ikke behandlet på dette web-site.
 

Tekst bredde Et andet almindeligt princip er at tekst ikke bør løbe over hele side-/ skærmbredden. Det er simpelthen for anstrengende at læse.
Også dette kan du sikre dig ved at anvende tabeller. siden her består således af en tabel med to kolonner - hvor den venstre bliver brugt som margen - med enkelte margen tekster.
 
Skrifttype Det er almindelig anerkendt at Sans Serif skrifttyperne gør sig bedst på skærmen. San serif - er skrifttyper uden 'fødder' som f.eks arial, verdana , helvetica m.fl. På siderne her er anvendt 'Verdana'. 

Her er en sætning med Serif skriften 'times new roman' så du kan se forskellen. 
 
 
Farver Farver er flotte ... og jeg ved godt, at det sjoveste når man begynder at lave websider, er at lege med farverne, og sætte kulør og spræl på siderne. Men farver kan hurtig overskygge budskabet på websiderne, hvis de ikke bruges med måde. Det er min opfattelse at på rent informative sider som disse er det simple også det bedste.
Altså lys (hvid) baggrund og mørk (sort) tekst. 

Skal der andre farver på baggrund og tekst - så er det et absolut 'must' at der er stor kontrast mellem farverne. Og det gælder her som på tavlen ,og papiret - rød og gul og grøn tekstfarve er bare ikke til at læse !

SLUT for denne gang .... men vend tilbage - jeg skal nok få skrevet noget mere omkring design og layout. 
 

Cascading StyleSheets Cascading StyleSheets (CSS) eller på dansk Typografiark, anvendes til at styre layout af alle html koder - samt at oprette egne design elementer til websiden. Det må absolut anbefales at du prøver at anvende CSS, for at gøre det nemt at designe websiderne med et ensartet og gennemgående layout.
Du kan læse mere om CSS på siderne her. 

 

Navigationsstruktur Et web-site bør indeholde en navigationsstruktur som er logisk og så enkel som mulig at navigere rundt i for brugerne. Jo flere sider web-sitet består af, jo vigtige og vanskeligere bliver dette desværre også. Dette web-site kan desværre være et eksempel herpå.

Alle sider på web-sitet bør indeholde et link tilbage til forrige side og som minimum et link tilbage til startsiden / forsiden.
 

Obligatorisk indhold. Web-sitet skal også indeholde oplysninger om hvem der er udgiver af sitet og kontaktoplysninger til vedkommende.
endvidere er det rimeligt at det fremgår hvornår web-sitet er oprettet og /eller sidst redigeret , så brugerne kan vurdere aktualiteten af sitets informationer.
 
© Otto leholt

Til top af siden